Zaloguj się
Zaloguj się
×

Cukinia faszerowana

Dodaj do planu
Dodaj do ulubionych
Drukuj
Agata

Składniki (liczba porcji: 2,5)

cebula
100 g
pieprz czarny
0,5 łyżeczka
papryka czerwona
200 g
pomidor czerwony
200 g
czosnek
10 g
parmezan
5 dkg
sól
1 łyżka
cukinia zielona
250 g
mięso wołowe mielone
30 dkg

Wartości odżywcze (dla 1 porcji 450 g)

Kaloryczność
369 kcal
Białko
34.6 g
Węglowodany
17.0 g
Tłuszcze
17.9 g
Żelazo
4.0 g
Błonnik
4.5 g
Opis
Cukinia zapiekana z farszem mięsnym
Sposób podaniaNa ciepło
Czas przygotowania60 min
Metoda przygotowaniaPieczenie , Smażenie
Poziom trudnościŚrednie
Kategoria posiłkuZapiekanki
Typy posiłkówObiad , Kolacja

Przygotowanie:

1.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek i rumienimy na złoto, następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy, mieszamy. Często mieszając smażymy przez około 5 minut, po czym dodajemy pomidory i paprykę pokrojone w kostkę i dusimy kolejne 15 minut.
2.
Cukinię wydrążamy i napełniamy przygotowanym farszem. Całość Przekładamy do naczynia do zapiekania, w zależności od rozmiaru, cukinie możemy przeciąć na pół. Ser ścieramy na tarce i układamy na wierzchu.
3.
Całość pieczemy pod przykryciem około 45 minut do godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ugotowane! Moja ocena to:
(Liczba głosów:  0)