Zaloguj się
Zaloguj się
×

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Dodaj do planu
Dodaj do ulubionych
Drukuj
Agata

Składniki (liczba porcji: 4)

pieprz czarny
5 g
czosnek
20 g
grzyby
250 g
jajko
2 szt
mąka pszenna
250 g
sól
5 g
śmietana 30%
200 ml
ziemniak
750 g

Wartości odżywcze (dla 1 porcji 379 g)

Kaloryczność
545 kcal
Białko
17.3 g
Węglowodany
88.9 g
Tłuszcze
13.9 g
Żelazo
3.4 g
Błonnik
6.9 g
Opis
Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane z niezwykle kremowym sosem grzybowym
Sposób podaniaNa ciepło
Czas przygotowania40 min
Metoda przygotowaniaSmażenie
Poziom trudnościŚrednie
Kategoria posiłkuInne
Typy posiłkówObiad , Kolacja

Przygotowanie:

1.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
2.
Następnie dodajemy jajka, mąkę oraz przyprawy - sól, pieprz - dokładnie mieszamy.
3.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy placki.
4.
Smażymy placki na złoty kolor z dwóch stron. Siekamy drobno czosnek i wrzucamy na rozgrzany olej, lekko podsmażamy w tym czasie grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię do zarumienionego czosnku, chwilę całość podsmażamy i zalewamy śmietaną 30% doprowadzając ją do wrzenia, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.
Na talerz wyciągamy placki ziemniaczane i polewamy gotowym sosem. Podajemy na gorąco. Smacznego
Ugotowane! Moja ocena to:
6.0
(Liczba głosów:  1)